SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 725 >>

باب: ليس على المسلم في فرسه صدقة.

45. Müslüman Atın Zekatını Vermekle Yükümlü Değildir

 

حدثنا آدم: حدثنا شعبة: حدثنا عبد الله بن دينار قال: سمعت سليمان بن يسار، عن عراك بن مالك، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال:

 قال النبي صلى الله عليه وسلم: (ليس على المسلم في فرسه وغلامه صدقة).

 

[-1463-] Ebu Hureyre'nin naklettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Müslüman, atı ve kölesinden dolayı zekat vermekle yükümlü değildir.

 

Tekrar: 1464

 

Diğer tahric: Tirmizî, Zekat; Müslim, Zekat

 

 

باب: ليس على المسلم في عبده صدقة.

46. Müslüman Kölesinin Zekatını Vermekle Yükümlü Değildir

 

حدثنا مسدد: حدثنا يحيى بن سعيد، عن خيثم بن عراك قال: حدثني أبي، عن أبي هريرة رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم. حدثنا سليمان بن حرب: حدثنا وهيب بن خالد: حدثنا خيثم بن عراك بن مالك، عن أبيه، عن أبي هريرة رضي الله عنه،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (ليس على المسلم صدقة في عبده ولا فرسه).

 

[-1464-] Ebu Hureyre'nin naklettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Müslüman, atı ve kölesinden dolayı zekat vermekle yükümlü değildir."

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Reşîd şöyle demiştir: "Burada kasdedilen, tek bir (at yada köle) değil, cins olarak at ve köledir. Çünkü kullanılan köle ve binek atından dolayı (zekat gerekmediği konusunda) hiçbir görüş ayrılığı yoktur.

 

Kufeli bazı alimler, kölenin değeri üzerinden zekat alınması gerektiğini söy­lemiştir. Buhari belki, Hz. Ali'den (r.a.) merfu olarak rivayet edilen, "At ve kölenin zekatı konusunda size muafiyet tanımıştım. Artık kölenin zekatını getirin" hadisine işaret etmek istemiştir. Bu hadisi, Ebu Davud ve diğer bazı hadisçiler nakletmiştir. Ravî zinciri sağlamdır.

 

Ebu Hanîfe, atın, erkek ve dişi atlardan oluşması halinde üremelerini dikka­te alarak, farklı bir görüş belirtir. Bu görüşünde yalnız kalmıştır. Ondan, bunun aksi yönünde bir rivayet de bulunmaktadır. Ebu Hanîfe'ye göre, mal sahibi şu seçeneklerden birini yapabilir: Ya her bir at İçin bir dinar verir. Ya da atların değerini hesapladıktan sonra bedelinin kırkta birini zekat olarak verir. Delil olarak yukarıdaki hadis getirilmiş­tir. Şöyle ki; hadisteki, "yükümlü değildir" şeklindeki olumsuz ifade, değeri ile İlgili değil, rakabesi (kölenin bizatihi şahsı) hakkındadır.

 

Zahirîler, yukarıda metnini vermiş olduğumuz hadisten yola çıkarak, ticaret İçin bile olsa hiçbir durumda at ve köle için zekatın vacip olmadığı görüşüne varmıştır.

 

Zahirîlerin görüşüne şöyle cevap verilir: Ticaret mallarından zekat verilmesi gerektiği icma ile sabit bir hükümdür. Nitekim İbnü'l-Münzir ve diğer alimler bu şekilde nakletmiştir. Dolayısıyla bu hüküm, yukarıdaki hadisin genel anlamını tahsis eder. Allah (c.c) en iyisini bilir.